És Microsoft el Papu?
Aquest article es va reescriure el 2009. La versió anterior també està disponible.
Molta gent s'imagina a Microsoft com un monstre amenaçador de la indústria de programari. Hi ha fins i tot una campanya per boicotejar Microsoft. Aquesta percepció s'ha fet més intensa a mesura que la mateixa Microsoft ha donat mostres d'hostilitat envers el programari lliure.
A la comunitat de programari lliure tenim una perspectiva diferent. Tenim clar que Microsoft fa quelcom dolent per als usuaris de programari: fer-lo propietari i negar per tant als usuaris les seves llibertats. Però Microsoft no és l'única companyia que ho fa; moltes altres fan els mateix als usuaris. Si altres companyies no dominen tants usuaris com Microsoft, no és pas per falta de ganes.
Això no vol dir que justifiquem a Microsoft. Més aviat és un recordatori que Microsoft és el resultat natural d'una indústria de programari basada en dividir i subjugar als usuaris. Quan critiquem a Microsoft, no hauríem de centrar-nos-hi fins al punt d'oblidar-nos dels altres desenvolupadors de programari propietari.
Quan rebutgem el programari privatiu de Microsoft, no estem fent-li boicot. La paraula «boicot» significa rebutjar, com a forma de protesta, productes que són acceptables. Rebutjar un producte perquè et perjudica no és boicot, és racionalitat normal i corrent. Per mantenir la vostra llibertat, necessiteu rebutjar el programari que priva els usuaris de les seves llibertats, sense importar qui el desenvolupa o el distribueix.
No hi cap necessitat de rebutjar els productes de Microsoft que no són programari, o els serveis que pugueu utilitzar sense programari privatiu. (Quan utilitzeu un servei web, sigui de Microsoft o no, aneu amb compte amb els programes de JavaScript no lliures que poden introduir-se al vostre navegador.) Els programes lliures que Microsoft publica ocasionalment són en teoria acceptables. Alas, la major part depenen fonamentalment del programari privatiu de Microsoft, que hem de rebutjar; això els fa inútils pels qui hagin triat viure en llibertat.
Als «documents Halloween», apareguts a l'octubre de 1998, els directius de Microsoft van apuntar la intenció d'utilitzar diversos mètodes d'obstruir el desenvolupament del programari lliure: concretament, dissenyar protocols i sistemes de fitxers secrets i patentar algoritmes i característiques del programari.
Aquestes polítiques obstruccionistes no eren noves: Microsoft i moltes altres companyies de programari les havien estat practicant durant anys. El secretisme i les patents ens han obstaculitzat molt i poden ser més perjudicials en el futur. Generalment, la principal motivació de les companyies per fer aquestes coses és atacar-se entre elles; ara sembla que nosaltres estem en el punt de mira. Microsoft està utilitzant les seves patents directament per atacar la comunitat del programari lliure, i la nostra comunitat s'està defensant.
Però les patents de Microsoft no són les úniques que ens amenacen (a nosaltres, als desenvolupadors de programari i als usuaris en general). Considereu el mal que han fet les patents de MP3. De manera que defensar-se d'atacs concrets és necessari, però no suficient. L'única solució definitiva és eliminar les patents de programari.
Altres pràctiques de Microsoft especialment perjudicials per l'adopció de programari lliure són les dissenyades per a construir una inèrcia social que obstaculitzi la migració a GNU/Linux. Per exemple, quan Microsoft «fa una donació» de còpies de Windows a les escoles, converteix aquestes escoles en instruments per implantar una dependència de Windows. Hi ha evidències que Microsoft planeja sistemàticament aquestes accions com a campanya contra l'adopció de GNU/Linux.
Cada «actualització» de Windows augmenta el poder de Microsoft sobre els usuaris; Microsoft ho ha planejat així. I cada actualització és un pas endavant cap a funcionalitats pèrfides, que inclouen la Gestió de Restriccions Digitals (DRM) i portes pel darrere. Per això la FSF promou campanyes per prevenir als usuaris contra les «actualitzacions» de Windows Vista i Windows 7. Aspirem a reduir la inèrcia que crearan.
No odiem Microsoft, i no el considerem el Papu. Però la identifiquem com la companyia que ha apartat més usuaris de la seva llibertat, i com a un poderós enemic declarat de la llibertat dels usuaris d'ordinadors. I actuem en conseqüència.