Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Eerste Aankondiging

Dit is de originele aankondiging van het GNU project, geschreven door Richard Stallman op 27 September 1983.

De ware geschiedenis van het GNU Project is op vele punten afgeweken van dit eerste plan. Het begin werd bijvoorbeeld vertraagd tot Januari 1984 en diverse details van vrije software werden jaren later pas geformuleerd.


Bevrijd Unix!

Vanaf eind November ga ik me toeleggen op het schrijven van een compleet besturingssysteem, uitwisselbaar met Unix, met de naam GNU (voor Gnu's Not Unix - GNU is geen Unix, nvdv) en dat ga ik weggeven [1] aan iedereen die het gebruiken kan. Een bijdrage in de kosten, of in de vorm van hulp, programma's of systemen is hierbij nodig.

Om te beginnen zal GNU een kernel hebben met daarbij alle hulpprogramma's benodigd voor het schrijven en uitvoeren van C programma's: editor, C compiler, linker, assembler en nog zo wat dingen. Hierna zullen we een tekstzetter, een YACC, een Empire spelletje, een spreadsheet en honderden andere programma's toevoegen. We hopen op termijn alle programma's te kunnen leveren die je normaal gesproken op een Unix systeem kunt verwachten en nog meer bruikbaars zoals online- en papieren handleidingen.

GNU zal in staat zijn Unix programma's uit te voeren maar zal niet identiek zijn aan Unix. We zullen verbeteringen aanbrengen waar we het nodig achten, daarbij afgaand op onze ervaring met andere besturingssystemen. Meer specifiek willen we langere bestandsnamen ondersteunen, versienummering van bestanden, een robuust bestandssysteem dat een kapotte schijf kan overleven, wellicht het automatisch completeren van bestandsnamen, ondersteuning van hardware-onafhankelijke schermen— en op termijn een window-systeem gebaseerd op Lisp via welke meerdere Lisp programma's en normale Unix-programma's een scherm kunnen delen. Zowel C als Lisp zullen er op zitten als talen voor systeemprogrammering. We zullen netwerksoftware hebben, gebaseerd op het Chaosnet protocol van het MIT, een grote verbetering ten opzichte van UUCP. We zullen misschien zelfs wel iets hebben wat uitwisselbaar is met UUCP.

Wie Ben Ik?

Ik ben Richard Stallman, uitvinder van de veel nagemaakte editor EMACS, nu bij het laboratorium voor kunstmatige intelligentie aan het MIT. Ik heb veel gewerkt met compilers, editors, debuggers, commando interpreters, het Incompatible Timesharing System en het Lisp Machine besturingssysteem. Ik heb als eerste geëxperimenteerd met hardware-onafhankelijke ondersteuning van schermen in ITS. Daarnaast heb ik een robuust bestandssysteem ontwikkeld wat kapotte schijven overleeft en twee window systemen voor Lisp machines.

Waarom Ik GNU Moet Maken

Ik vind het een gulden regel dat wanneer ik een programma goed vind, ik het moet kunnen delen met mensen die het ook goed vinden. Ik kan het niet met mijn geweten overeenstemmen om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen of een software licentie.

Om toch verder te kunnen werken met computers zonder mijn geweten geweld aan te doen heb ik besloten om een dusdanige hoeveelheid vrije software te maken dat ik verder met computers kan werken zonder daarbij niet-vrije software te hoeven gebruiken.

Hoe Jij Bij Kunt Dragen

Ik vraag computerfabrikanten om financiële bijdragen en om machines. Ik vraag aan individuen bijdragen in de vorm van programma's of programmeer-inspanning.

Eén fabrikant heeft al een machine bijgedragen. Maar we kunnen er meer gebruiken. Een voordeel wanneer je een machine doneert is dat het GNU systeem hier het eerst op zal draaien. De machine moet wel in een normale woonwijk kunnen functioneren en geen aparte koeling of voeding nodig hebben.

Individuele programmeurs kunnen bijdragen door een Unix-onderdeel na te maken en dit aan mij te geven. Voor de meeste projecten is dit soort gedistribueerd, part-time werken heel moeilijk te coördineren; de diverse onafhankelijk gemaakte onderdelen zouden niet samenwerken. Maar voor dit specifieke doel, het vervangen van Unix, is het geen probleem. De meeste specificaties voor de koppelingen liggen al vast door de uitwisselbaarheid met Unix. Wanneer iedere bijdrage met Unix kan werken, zal het ook wel met GNU werken.

Wanneer ik financiële bijdragen ontvang kan ik wat mensen full- of parttime inhuren. Het salaris zal niet hoog zijn maar ik zoek mensen die het helpen van de mensheid minstens zo belangrijk vinden als geld. Ik zie dit meer als een mogelijkheid om mensen met inzet in staat te stellen zich volledig op de GNU-taak te concentreren zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over brood op de plank.

Neem contact met mij op voor meer informatie.

Arpanet mail:
RMS@MIT-MC.ARPA
Usenet:
...!mit-eddie!RMS@OZ
...!mit-vax!RMS@OZ
US Snail:
Richard Stallman
166 Prospect St
Cambridge, MA 02139

Voetnoot

  1. Dit was slecht verwoord. De bedoeling was dat niemand voor het recht om het GNU systeem te gebruiken hoefde te betalen. Maar de bewoording is niet duidelijk en men gaat er dan van uit dat er staat dat kopieën van GNU gratis of voor weinig gedistribueerd moeten worden. Dit was nooit de bedoeling. Daarna heb ik geleerd onderscheid te maken tussen “vrij” als in vrijheid en “vrij” als in gratis. Vrije software is software met de vrijheid om die naar believen te distribueren of aan te passen. WSommige gebruikers zullen hun kopie gratis kunnen bemachtigen, terwijl anderen hiervoor een vergoeding moeten betalen—en als zo'n vergoeding helpt de software verder te ontwikkelen, prima. Het belangrijkste is dat iedereen met een kopie de vrijheid heeft om die in samenwerking met anderen te gebruiken.

    De term “weggeven” geeft ook al aan dat ik geen duidelijk onderscheid maakte tussen prijs en vrijheid. Dus we raden in het vervolg af deze term te gebruiken in relatie tot vrije software. Zie ook “Onduidelijke woorden en omschrijvingen” voor meer details.

Noot van de vertaler
Dit artikel beschrijft de staat van privacy, democratie en digitale mensenrechten wereldwijd, aan de hand van voorbeelden in de Verenigde Staten. De situatie in Nederland en België is niet noodzakelijkerwijs beter. Bits of Freedom houdt zich bezig met de situatie in Nederland; bezoek hun website om meer te weten te komen over ontwikkelingen hier