Το GNU είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε ειδικά για να δώσει στους χρήστες του ελευθερία. Τι είναι το GNU και ποια ελευθερία διακυβεύεται;

Αυτή είναι μία μετάφραση μιας αυθεντικής σελίδας στα Αγγλικά.

Απόδραση στην Ελευθερία: Ένα βίντεο από το ΙΕΛ

Τι είναι το GNU;

Το GNU είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό—δηλαδή σέβεται την ελευθερία των χρηστών. Το λειτουργικό σύστημα GNU αποτελείται από πακέτα GNU (προγράμματα που εκδόθηκαν ειδικά από το Έργο GNU) καθώς και από ελεύθερο λογισμικό που εκδόθηκε από τρίτα μέρη. Η ανάπτυξη του GNU έκανε δυνατή τη χρήση ενός υπολογιστή χωρίς λογισμικό που θα καταπατούσε την ελευθερία σας.

Συνιστούμε εγκαταστάσιμες εκδόσεις του GNU (πιο συγκεκριμένα, διανομές GNU/Linux) οι οποίες είναι εντελώς ελεύθερο λογισμικό. Περισσότερα για το GNU παρακάτω.

 [Στιγμιότυπο οθόνης από το Dragora 3.0-beta2 με το γραφικό
περιβάλλον TDE] 

Dragora 3.0-beta2 με το γραφικό περιβάλλον TDE

 [Στιγμιότυπο οθόνης από το Dragora 3.0-beta2 με το γραφικό
περιβάλλον TDE] 

Dragora / TDE

 [Στιγμιότυπο οθόνης του Guix 0.15 με το γραφικό περιβάλλον
GNOME 3] 

Guix / GNOME3

 [Στιγμιότυπο οθόνης του Hyperbola  0.3 με τον διαχειριστή
παραθύρων i3] 

Hyperbola / i3

 [Στιγμιότυπο οθόνης του Parabola 2020 με το γραφικό περιβάλλον
LXDE] 

Parabola / LXDE

 [Στιγμιότυπο οθόνης του PureOS 8 με το γραφικό περιβάλλον
GNOME 3] 

PureOS / GNOME3

 [Στιγμιότυπο οθόνης του  Trisquel 10 με το γραφικό περιβάλλον
MATE] 

Trisquel / MATE

Τι είναι το κίνημα ελεύθερου λογισμικού;

Το κίνημα ελεύθερου λογισμικού εξορμά για να κερδίσει για τους χρήστες της πληροφορικής την ελευθερία που πηγάζει από το ελεύθερο λογισμικό. Το ελεύθερο λογισμικό τοποθετεί τους χρήστες του στο τιμόνι των δικών τους εργασιών πληροφορικής. Το μη-ελεύθερο λογισμικό τοποθετεί τους χρήστες του υπό την ισχύ του προγραμματιστή του λογισμικού. Δείτε αυτή τη βιντεοσκοπημένη επεξήγηση.

Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό;

Το ελεύθερο λογισμικό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, αλλάζουν και βελτιώνουν το λογισμικό.

Το ελεύθερο λογισμικό είναι ζήτημα ελευθερίας, όχι κόστους. Για να κατανοήσετε την αρχή αυτή, θα πρέπει να σκέφτεστε το “ελεύθερο (free)” όπως το “ελεύθερος λόγος (free speech)” και όχι όπως το “δωρεάν μπύρα (free beer).”

Με περισσότερη ακρίβεια, το ελεύθερο λογισμικό σημαίνει ότι οι χρήστες ενός προγράμματος έχουν τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες:

  • Την ελευθερία να εκτελείτε το πρόγραμμα όπως επιθυμείτε, για οποιονδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
  • Την ελευθερία να μελετάτε πως δουλεύει το πρόγραμμα και να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό.
  • Την ελευθερία να αναδιανέμετε αντίγραφα ώστε να μπορείτε να βοηθάτε άλλους (ελευθερία 2).
  • Την ελευθερία να διανέμετε αντίγραφα των τροποποιημένων εκδόσεών σας σε άλλους (ελευθερία 3). Με το να το κάνετε αυτό μπορείτε να δώσετε σε ολόκληρη την κοινότητα μια ευκαιρία να επωφεληθεί από τις τροποποιήσεις σας. Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τη χρήση των δικτύων έχουν καταστήσει αυτές τις ελευθερίες ακόμη πιο σημαντικές σήμερα απ' ότι ήταν το 1983.

Σήμερα το κίνημα ελεύθερου λογισμικού πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την ανάπτυξη του GNU συστήματος. Δείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού για περισσότερα σχετικά με το τι κάνουμε, καθώς και μια λίστα από τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε.

Περισσότερα για το GNU

Το GNU είναι ένα όμοι με Unix λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια συλλογή από πολλά προγράμματα: εφαρμογές, βιβλιοθήκες, εργαλεία ανάπτυξης, ακόμη και παιχνίδια. Η ανάπτυξη του GNU, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1984, είναι γνωστή ως το Έργο GNU. Πολλά από τα προγράμματα στο GNU δημοσιεύονται υπό την αιγίδα του Έργου GNU· εκείνα τα ονομάζουμε GNU πακέτα.

Το όνομα “GNU” είναι ένα αναδρομικό ακρωνύμιο του “GNU's Not Unix!”· το “GNU” προφέρεται γκνού, ως μία συλλαβή, όπως λέμε “grew” (γκρού) αλλά αντικαθιστώντας το ρ με το ν.

Το πρόγραμμα σε ένα όμοιο με Unix σύστημα που κατανέμει τους πόρους της μηχανής και μιλά με το υλικό ονομάζεται “πυρήνας”. Το GNU χρησιμοποιείται τυπικά μ' έναν πυρήνα που ονομάζεται Linux. Ο συνδυασμός αυτός είναι το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux. Το GNU/Linux χρησιμοποιείται από εκατομμύρια, ωστόσο πολλοί το αποκαλούν “Linux” από λάθος.

Ο πυρήνας του GNU, ο GNU Hurd, ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1990 (πριν ξεκινήσει το Linux). Εθελοντές συνεχίζουν την ανάπτυξη του Hurd επειδή είναι ένα ενδιαφέρον τεχνικό έργο.

Περισσότερες πληροφορίες